Cechovní normy pod kontrolou
V rámci projektu vydáme jednu publikaci („Cechovní normy pod kontrolou“), která bude přehledně shrnovat výstupy nashromážděné během testování. Výsledná publikace bude stručně a přehledně vysvětlovat, jak vybírat potraviny v rámci jednotlivých kategorií, jaké znaky jsou důležité pro správnou volbu, zároveň bude shrnovat jaké jsou obvyklé a dostupné hodnoty na trhu v ČR a vysvětlovat jakou roli hrají v rámci výběru České cechovní normy. V publikaci budou shrnuty základní informace o platné legislativě. Publikace bude vydána elektronicky formou malé brožury pro distribuci široké veřejnosti a bude zpřístupněna ke stažení a k tisku na webových stránkách ČCN, www.cechovninormy.cz.
Publikace z roku 2024 je k dispozici ke stažení zde.

Test výrobků ČCN - Tvaroh
Hodnotili jsme tvarohy, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Tvaroh (zahrnuje všechny druhy tvarohů).
Test výrobků ČCN - Vídeňský párek
Hodnotili jsme párky, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Vídeňský párek.
Test výrobků ČCN - Pšeničnožitný kvasový chléb
Hodnotili jsme chleby, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Pšeničnožitný kvasový chléb.
Test výrobků ČCN - Mořské ryby
Hodnotili jsme ryby, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Hluboce zmrazené mořské ryby.
Test výrobků ČCN - Modrý mák
Hodnotili jsme mák, který je vyrobený podle České cechovní normy Modrý mák.
Test výrobků ČCN - Vejce
Hodnotili jsme vajíčka, která jsou vyprodukována podle České cechovní normy Česká vejce - konzumní skořápková vejce třídy A.
Test výrobků ČCN - Speciální paštiky
Hodnotili jsme paštiky, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Speciální paštiky.
Test výrobků ČCN - Vysočina
Hodnotili jsme salámy, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Vysočina.
Test výrobků ČCN - Jogurt bílý zrající v tanku
Hodnotili jsme jogurty, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Jogurt bílý zrající v tanku.
Test výrobků ČCN - Trvanlivé tyčinky
Hodnotili jsme tyčinky, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Tyčinky trvanlivé.
Test výrobků ČCN - Šunka výběrová
Hodnotili jsme šunky, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Šunka výběrová.
Test výrobků ČCN - Pařené sýry
Hodnotili jsme sýry, které jsou vyrobené podle České cechovní normy Pařený sýr.
Test výrobků ČCN - Klobása tepelně opracovaná
Hodnotili jsme klobásy, které jsou vyrobené dle České cechovní normy Klobása tepelně opracovaná.
Jak poznáme KVALITU - Testování výrobků jako cesta ke zlepšování cechovních norem
Publikace je k dispozici ke stažení zde.

Test sekaných
Sekaná patří k tradičním velmi oblíbeným masným výrobkům. Díky snadnosti přípravy a možnosti kombinace různých chutí a textury si nalezla oblibu nejen v České republice a na Slovensku, ale můžeme se s ní setkat například také v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku. Od ostatních masných výrobků se sekaná liší především v tom, že se neplní do střev, plechovek nebo sklenic, ale dává se do pečící formy a peče se v ní, čímž získává charakteristický tvar anebo se peče bez formy ve tvaru bochníku. Při pečení vznikají její charakteristické senzorické vlastnosti, kterými je zejména hnědý povrch, lahodná vůně a chuť pečeného masného výrobku.
Test vod
Voda byla od počátků lidské civilizace základním a nejdůležitějším nápojem. Ve starověku byla voda nejen zdrojem života, ale také objektem náboženské úcty. Starověké civilizace, jako byly ty v Mezopotámii, Egyptě nebo Číně, stavěly svá města a osady v blízkosti vodních toků a pramenů. Voda zde nebyla jen nezbytnou podmínkou pro zemědělství a přežití, ale také důležitým společenským a duchovním prvkem. Například v hinduismu je dodnes řeka Ganga považována za posvátnou, zatímco ve starověkém Řecku a Římě se pořádaly slavnosti na počest božstev spojených s vodou.
Test majonéz a majonézových salátů
Majonézy jsou samostatně konzumovány spolu s dalšími pochutinami (hořčice, kečup apod.) jako součást oblohy zejména v minutkové kuchyni. Jejich daleko širší využití však představuje výroba nebo domácí příprava lahůdek, kde patří mezi základní suroviny. Majonézové saláty jsou jednou z nejvýznamnějších částí široké skupiny lahůdkářských výrobků. Nejsou určeny ke každodenní konzumaci, avšak výborně poslouží jako občasné příjemné zpestření jídelníčku.
Test vaječných těstovin
Těstoviny, označované dříve a podle domácí výroby nudle, patří ve spotřebním koši k rozšířeným potravinám, i když se nemohou chlubit každodenní konzumací. Mají však důležitou sytící úlohu a mnoho výživových předností. V pyramidě zdravé výživy se řadí mezi základní potraviny a jsou průmyslově vyráběny téměř sto let. Sušené těstoviny patří podle platné legislativy mezi potraviny, které nesmí obsahovat žádné přídatné látky, jsou non „e“.
Test pařených sýrů
Mezi sýry se stává stále oblíbenější skupina tzv. pařených a hnětených sýrů, která však zahrnuje velmi široké portfolio sýrových výrobků od měkkých nezracích druhů až po polotvrdé a vyzrálé sýry. Tyto sýry mají svůj původ v Itálii, kde jsou označovány jako sýry typu „pasta filata“, tedy volně přeloženo jako sýry z taženého těsta.
Test rybího filé
Filé je český spotřebitelský fenomén a jde bezpochyby o typický výrobek dodávaný na český trh. Ač jsme my, Češi, na chvostu spotřeby ryb na hlavu, v případě spotřeby rybího filé jasně vedeme a pokud by existovaly oficiální statistiky, tak bychom možná byli i na prvním místě v jeho konzumaci.
Test mouk
Pšeničná mouka je jednou z nejdůležitějších ingrediencí při domácím pečení, ne-li tou nejdůležitější. Její původ sahá až do počátků civilizace. Lidé začali zpracovávat obiloviny na mouku už v době, kdy se usadili a začali se věnovat zemědělství.
Test chlazených paštik
Historie paštiky sahá až do starověkého Říma, kde se konzumovala na banketech a hostinách. Ve středověku byly paštiky běžné na trzích a jejich výroba byla zaměřena na prodloužení trvanlivosti masa. Paštiky se připravovaly z masa formovaného do homogenní směsi, která byla buď obalena těstem, nebo plněna do keramických nádob a tepelně opracována.
Test trvanlivých tyčinek
Trvanlivé tyčinky jsou chutným a lahodným doplňkem k jídlu nebo nápojům. Jsou oblíbené v restauracích i v domácnostech k pivu, vínu, i jako pochutina při grilování a různých společenských akcích. Tyčinky se řadí mezi trvanlivé pečivo. Dle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb. je to velmi různorodá skupina pekařských výrobků. Základní surovinou pro výrobu je pšeničná mouka (dnes i bezlepková mouka) a přesto se jedná o speciální a trvanlivý druh pečiva, který obsahuje širokou škálu surovin a je vyráběn pomocí rozmanitého sortimentu přípravků a směsí.
Test borůvkových jogurtů
Jogurt je kysaný mléčný výrobek, který se získává fermentací mléka pomocí specifických bakterií mléčného kvašení, zejména druhů Lactobacillus delbruckii subsp. Bulgaricus a Streptoccocus thermophislus. Některé jogurty obsahují také přidané probiotické bakterie, které pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry ve střevech a mohou mít řadu dalších zdravotních benefitů, jako je například podpora trávicího procesu nebo zlepšení absorpce živin. Konzumace jogurtu bohatého na probiotika může být součástí vyvážené stravy, která přispívá k celkovému zdraví.
