Cechovní normy

Speciální paštiky

Číslo cechovní normy

2018-02-22-0367

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  1. játra (např. vepřová, kuřecí, kachní, husí, apod.);
  2. obsah jater minimálně 25 % hmotnostních;
  3. obsah tuku maximálně 50 %.

Přípustné složky

  • voda;
  • vepřové maso;
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • dusitanová sůl;
  • cukry;
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • alkohol;
  • zelenina a ovoce (ochucující složky);
  • ořechy;
  • bramborový škrob;
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • složky ve formě potravin (např. sýr, smetana, máslo, mléko) a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120).

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentických masných surovin jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, vepřových jater a dalších drobů, a také na další zdroje živočišných bílkovin jako je např. sýr, mléko, smetana, vejce, máslo apod.

Technologický postup

Technologický obal: Nestanovuje se Technologický postup: Příprava surovin, plnění do forem, misek nebo technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení

Nadstandardní parametry

  • vysoký obsah jater
  • bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti

Rozhodčí metody

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je výrobek světlehnědé barvy po použitých surovinách. Může být jemně i hrubě vypracovaný. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled okraje výrobku uvnitř obalu, misky či formy mohou být lemovány nesouvislou vrstvou vyvařeného tuku nebo dekorativním pokryvem.

Vůně a chuť

Chuť po použitých surovinách, ochucujících  složkách, použitém koření,

Konzistence

Konzistence roztíratelná až pevná, jemná až hrubší

Procesní stav

Schválený