Cechovní normy

Jogurt bílý zrající v tanku

Číslo cechovní normy

2016-02-2-0099

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ), kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • sušené mléko
  • zahuštěné mléko
  • koncentráty mléčných bílkovin
  • podmáslí
  • dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Nepřípustné složky

složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,

Technologický postup

1. příprava mléčné (smetanové) směsi
2.pasterace a homogenizace
2. vychlazení na teplotu fermentace
3. přídavek jogurtové kultury
4. fermentace v procesním tanku v řízených podmínkách
5. chlazení
6. finální úprava konzistence
7. naplnění do spotřebitelského obalu
8. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko,
  • odpovídá definici "Česká potravina";
  • vyrobeno v České republice.

Rozhodčí metody

  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C,
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozeně bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

chuť: příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře

Konzistence

jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 14:27:11

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 14:27:11

Do

-