Cechovní normy

Hořká čokoláda

Číslo cechovní normy

2016-06-09-0150

Zařazení dle legislativy

Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda hořká

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • Cukr (řepný nebo třtinový)
  • kakaové součásti

Přípustné složky

  • přírodní vanilkový extrakt
  • suché skořápkové plody
  • přírodní vanilkové aroma
  • jiná přírodní aromata (např. karamelové)
  • mléčné složky
  • jedlá sůl
  • sušené (proslazované, kandované) ovoce
  • semínka
  • koření (např. chilli)
  • káva a kávový extrakt
  • cereálie,
  • karamelové a sušenkové kousky
  • emulgátory
    • lecitin (rostlinný)
    • polyglycerol-polyricin-oleát

Nepřípustné složky

  • jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla
  • jiné živočišné tuky než tuk mléčný
  • jiná aromata než přírodní
  • sladidla

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Nadstandardní parametry

Minimální obsah celkové  kakaové sušiny 50 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15 – Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3]; ČSN 56 0578 Čokoláda a čokoládové cukrovinky - Stanovení obsahu tukuprosté kakaové sušiny; v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: Lesklá, hladká, v různých tvarech, Barva: tmavě hnědá

Vůně a chuť

Příjemně čokoládová, hořká bez cizích chutí a vůní

Konzistence

tvrdá s ostrým lasturovým lomem.

Procesní stav

Schválený