Cechovní normy

Čokoládové bonbony formované

Číslo cechovní normy

2016-06-09-0161

Zařazení dle legislativy

Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoládové bonbóny

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Hořká čokoláda, resp.mléčná čokoláda, resp. bílá čokoláda

Přípustné složky

  • přírodní vanilkový extrakt,
  • jiné ovocné, resp. lískooříškové aroma,
  • višně v alkoholu,
  • nativní chmel,
  • lískooříšková náplň
  • suché skořápkové plody,
  • sušené ovoce (proslazené, kandované).

Nepřípustné složky

V čokoládě nesmí být přítomné jiné rostlinné tuky než kakaové máslo, na výrobu náplně se smí použít palmový olej s certifikací RSPO

Technologický postup

Viz. příslušná technologie:
  1. mísení,
  2. zjemňování na válcích,
  3. konšování,
  4. temperování a formování,
  5. plnění

Nadstandardní parametry

  • Minimální obsah kakaové sušiny v hořké čokoládě 70 %
  • celkový obsah čokolády minimálně 30 % celkové hmotností výrobku

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15, Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3], v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: Lesklý, hladký, formovaný bonbon, Barva: dle použité čokolády a náplně

Vůně a chuť

Příjemně hořcečokoládová, náplň s přirozenou chutí podle použité náplně

Konzistence

tvrdá lesklá pralinka

Procesní stav

Schválený