Cechovní normy

Sýry eidamského typu

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0019

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury;
  • syřidlo.

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008

Technologický postup

Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem →lisování→ solení → zrání za řízených podmínek→ příp. porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava→ balení → expedice

Nadstandardní parametry

 

  • vyrobeno v České republice;
  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko
  • sýr neobsahuje žádné přídatné látky;
  • odpovídá definici "česká potravina"

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

- barva: na řezu - sýrově žlutá, stejnoměrná

Vůně a chuť

- chuť: čistá, mléčně nakyslá,
- vůně: čistá.

Konzistence

jemná, pružná podle obsahu tuku povolená případná oka do velikosti hrášku v menší míře

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:23:00

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:23:00

Do

-