Výrobky

Horácký sýr

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0019

Číslo výrobku

2015-12-22-0036/0856

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý

Charakteristika výrobku

Polotvrdý sýr s nízkodohřívanou sýřeninou, s obsahem tuku v sušině 30%. Obsahuje propionové kultry, které dávají sýru charakteristickou strukturu s oky a také chuťové vlastnosti

Společnost

Moravia Lacto a.s.
Jiráskova 2430/94
Jihlava, 586 01
Česká republika

Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Moravia Lacto a.s. Jiráskova 2430/94, Jihlava 58601

Definice balení

EAN

8594006322058

Balení

Typ: plátky, velikost: 100 g

Způsob distribuce výrobku

Výrobek je balen do skupinového obalu a dále na paletu. Skladuje se a distribuuje při teplotě do +2°

Složení

mléko

jedlá sůl

mlékárenské kultury

Syřidlo

chlorid vápenatý

Přídatné látky

barvivo annatto norbixin

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Energetická hodnota výrobku

1065 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

Tuky

15 g/100g

Z toho nasycené mastné kyseliny

9,5 g/100g

Sacharidy

2 g/100g

Z toho cukry

2 g/100g

Bílkoviny

28 g/100g

Sůl

1,5 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

barva na řezu stejnoměrně smtanově žlutá

Vůně a chuť

příjemná, jemná, typicky nasládlá různé intenzity až sýrově mandlová

Konzistence

stejnorodá, celistvá, tužší, pružná, vláčná, na řezu bohaté dírkování vyvolané propionovým kvašením

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko";
  • Minimální doba zrání 6 týdnů při řízené teplotě

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování a praní sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. balení
  7. zrání při řízené teplotě
  8. popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Salmonella spp.: neg. v 25 g

Listeria Monocytogenes: neg. v 25 g

Koagulázo-pozitivní stafylokoky: neg. v 25 g

sušina: min. 49%

tuk v sušině: min. 30%

sůl: max. 2,5%

 

Uživatel

Schváleno

20.3.2024 13:43:08

Schválil

Cechovní normy

Ocenění a značky kvality

Klasa

15.7.2023

Procesní stav

Schválený

Historie

Horácký sýr (14.7.2021 09:17:58)