Cechovní normy

Sýr s plísní uvnitř hmoty (s různými obsahy tuku a sušiny)

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0094

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - s plísní uvnitř hmoty

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury
  • ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti
  • syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008

Technologický postup

Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny→ napouštění sýrového zrna do forem →odkapání→ solení → zrání za řízených podmínek→ možná úprava povrchu ( např. mytí), příp. porcování či jiná spotřebitelská úprava→ balení → expedice

Nadstandardní parametry

 

  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
  • sýr neobsahuje žádné přídatné látky;
  • odpovídá definici "Česká potravina".

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

- barva: na řezu: smetanová se zeleným až modrozeleným porostem ušlechtilé plísně

Vůně a chuť

- chuť: čistá, charakteristická po ušlechtilé plísni
- vůně: čistá, charakteristická po ušlechtilé plísni

Konzistence

 jemná, drobivá - podle obsahu tuku a stáří sýra

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:21:46

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:21:46

Do

-

Výrobky v této normě