Cechovní normy

Mléko konzumní čerstvé

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0106

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

* Plnotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku nejméně 3,5% hm. a obsahem bílkovin nejméně 2,9% hm.

* Plnotučné mléko nestandardizované - tepelně ošetřené mléko s obsahem tuku, který se od doby nadojení nezměnil, obsah tuku min. 3,5% hm.

*Polotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se sníženým obsahem tuku na najméně 1,5% hm. a max. 1,8% hm.

*Odstředěné mléko - tepelně ošetřené mléko jehož obsah tuku byl snížen na úroveň nejvýše 0,5% hm.

* Mléko s jinou tučností - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Přípustné složky

1) Obohacení mléko přídavkem mléčných bílkovin, minerálních solí nebo vitamínů v souladu s nařízením 1925/2006;                                                                                                                          2) Snížení obsahu laktózy přeměnou na glukózu a galaktózu přídavkem enzymu laktáza.                                                                                                                                                                      3) V případě obohacení o přídavek mléčných bílkovin na min. úroveň 3,8%.

Nepřípustné složky

V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008.

Technologický postup

  • standardizace tučnosti mléka (s výjimkou mlék s nestandardizovaným obsahem tuku o tučnosti min. 3,5%);
  • tepelné ošetření teplotou nepřesahující 125°C;
  • homogenizace (není povinná);
  • plnění do obalů.

Nadstandardní parametry

Mléčná surovina odpovídá cechovní normě„Syrové kravské mléko“, Česká potravina.

Rozhodčí metody

Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická
metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera.
Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu,
tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda
uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

mléčně bílá tekutina, u nehomogenizovaných mlék vyvstátá vrstva tuku na povrchu

Vůně a chuť

čistě mléčná, lahodná, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin, , u nehomogenizovaných mlék vyvstátá vrstva tuku na povrchu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:24:57

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:24:57

Do

-