Cechovní normy

Čerstvé mléko pasterované

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0106

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko 100%

Přípustné složky

žádné nejsou definovány

Nepřípustné složky

všechny mimo kravské mléko

Technologický postup

standardizace tučnosti mléka (s výjimkou mlék selských/farmářských), mžikové tepelné ošetření mléka  na teplotu nepřesahující 125 °C, plnění do obalů, zchlazení

Nadstandardní parametry

Mléčná surovina odpovídá cechovní normě„Syrové kravské mléko“, šetrné tepelné ošetření;

Rozhodčí metody

Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku  ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu, tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

mléčně bílá

Vůně a chuť

čistě mléčná, lahodná, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin.

Procesní stav

Zrušený