Cechovní normy

Tvarohové krémy a dezerty bez tepelného ošetření před plněním (čerstvé)

Číslo cechovní normy

2016-09-06-0177

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tvarohové kerémy a dezerty

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

tvaroh

Přípustné složky

* ostatní mléčné výrobky (jogurt, smetana, zakysaná smetana, sušené mléko či syrovátka, apod.)

* cukr

* kakao

* vanilka

* ochucující složka v podobě zpracovaných ovocných a jiných ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné přídatné látky, schválené EU a CZ legislativou)

* přírodní rostlinné a ovocné extrakty a koncentráty

* potraviny s barvícími účinky

Nepřípustné složky

* všechny v EU a CZ nepovolené suroviny

* potravinářské přídatné látky v mléčné složce

Technologický postup

1) výroba tvarohu a dalších mléčných komponentů 2) míchání mléčných složek a všech ingrediencí dle receptury bez následného tepelného ošetření
3) plnění do obalů
4) chlazení
5) expedice

Nadstandardní parametry

  • surovina odpovídá normě na "Syrové kravké mléko"
  • výrobek byl vyroben na území ČR
  • odpovídá legislativní definici "česká potravina"
  • neobsahuje chemicky modifikované škroby
  • neobsahuje konzervanty
  • obsahuje pouze přírodní aromata
  • neobsahuje sladidla
  • neobsahuje barviva







Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda.

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva stejnorodá, mléčná, charakteristická po použitých přísadách

Vůně a chuť

příjemná tvarohová, charakteristická po použitých ochucujících složkách 

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:05:35

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:05:35

Do

-