Cechovní normy

Jogurt zrající v tanku – ochucený (s příchutí)

Číslo cechovní normy

2017-07-18-0307

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Mléčná složka odpovídá České cechovní normě na "Syrové kravské mléko" - 2016-3-18-127; pro ochucující složku ovocnou platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 % , pro citrusové plody min. 1% a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku

Přípustné složky

ochucující složky dle výrobce

Nepřípustné složky

  • škrob pro mléčnou složku;
  • želatina pro mléčnou složku;
  • zahušťující látky pro mléčnou složku;
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou,
  • konzervační látky

Technologický postup

příprava mléčné (smetanové) směsi - pasterace - vychlazení na teplotu fermentace - přídavek jogurtové kultury - fermentace v procesním tanku v řízených podmínkách - přídavek ochucující složky - balení do spotřebitelského balení- vychlazení skladování v chladu před expedicí;

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"; pro ochucující ovocnou složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 % , pro citrusové plody min. 1% a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku; ostatní ochucené jogurty budou řešeny individuálně při přihlášení výrobku

Rozhodčí metody

Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232

Senzorické požadavky

Vzhled

'- barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně, po ochucující složce - vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.)

Vůně a chuť

příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce

Konzistence

jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Procesní stav

Zrušený