Cechovní normy

Jogurt zrající v tanku – ochucený (s příchutí)

Číslo cechovní normy

2017-07-18-0307

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • bílá jogurtová složka odpovídá ČCN 2016-02-2-0099 jogurt bílý zrající v tanku;

 

  • Ochucující složka dle výrobce - pro ochucující složku ovocnou platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 % , pro citrusové plody min. 1% a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku

Přípustné složky

nejsou definovány

Nepřípustné složky

vše neuvedené v povinných a přípustných složkách

Technologický postup

1. příprava mléčné (smetanové) směsi
2.pasterace a homogenizace
2. vychlazení na teplotu fermentace
3. přídavek jogurtové kultury
4. fermentace v procesním tanku v řízených podmínkách
5. chlazení
6. finální úprava konzistence
7. přidání ochucující složky
8. naplnění do spotřebitelského obalu
9. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko“;
  • odpovídá definici "Česká potravina;
  • garantovaný obsah ovoce a dalších ochucujících složek;
  • vyrobeno v České republice.

Rozhodčí metody

Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C.
Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232.

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně a po ochucující složce;

vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.)

Vůně a chuť

příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce

Konzistence

jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:20:02

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:20:02

Do

-