Cechovní normy

Sýry ementálského typu

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0035

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - tvrdý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

 

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury;
  • syřidlo.

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

v EU nepovolené suroviny
a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )
č. 1333/2008

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování sýřeniny (na výrobníku),
  3. napouštění sýrového zrna do forem,
  4. lisování,
  5. solení,
  6. zrání za řízených podmínek,
  7. případně porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava,
  8. balení,
  9. expedice

Nadstandardní parametry

- výrobek byl vyroben na území ČR;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- sýr neobsahuje žádné přídatné látky.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: stejnoměrně smetanově žlutá

Vůně a chuť

jemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová nebo sýrově  oříšková

Konzistence

stejnorodá, celistvá, tužší, na řezu výskyt lesklých ok větších než 5 mm rovnoměrně rozložených v hmotě sýra

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:24:09

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:24:09

Do

-