Cechovní normy

Sýr ementálského typu s obsahem tuku v sušině 45 %

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0035

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mlékárensky ošetřené mléko
  • jedlá sůl
  • směs mezofilních a termofilních kultur
  • propionové kultury
  • syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

  • veškeré výše nespecifikované
  • zejména konzervanty
  • glukono-delta-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • barviva
  • dusičnany
  • kasein
  • kaseináty

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. zrání
  7. porcování
  8. balení

Nadstandardní parametry

  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"
  2. obsah sušiny: min. 59 %,
  3. minimální doba zrání 2 měsíce

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: stejnoměrně smetanově žlutá

Vůně a chuť

jemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová, oříšková

Konzistence

stejnorodá, celistvá, tužší, na řezu výskyt lesklých ok větších než 5 mm rovnoměrně rozložených v hmotě sýra

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.