Cechovní normy

Sýr maasdamského typu (s různým obsahem tuku v sušině)

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0036

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mlékárensky ošetřené mléko
  • jedlá sůl
  • směs mezofilních kultur včetně propionové kultury
  • syřidlo

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • barvivo  rostlinného původu

Nepřípustné složky

  • veškeré složky nespecifikované zejména konzervanty
  • glukono-delta-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • barviva
  • dusičnany
  • kasein
  • kaseináty

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. zrání
  7. případně porcování, plátkování nebo  další spotřebitelské úpravy

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko" Obsah sušiny:
  • min. 56 % u sýra se 45 % tuku v sušině,
  • min. 52 % u sýra se 30 % tuku v sušině
  • popřípadě 50 % u sýra se sušinou min. 20 %,
Minimální doba zrání 6 týdnů

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: stejnoměrně jemně žlutá

Vůně a chuť

příjemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová, oříšková

Konzistence

stejnorodá, celistvá, pružná, na řezu výskyt ok vytvořených propionovým kvašením rovnoměrně rozložených v celé hmotě

Procesní stav

Zrušený