Cechovní normy

Tavený sýr druhově pojmenovaný

Číslo cechovní normy

2017-02-28-0159

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - tavený

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

sýr druhově pojmenovaný

Přípustné složky

  • máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku
  • tavicí soli (citronany, fosforečnany)
  • jedlá sůl
  • nisin

Nepřípustné složky

všechny výše neuvedené

Technologický postup

  1. Příprava vstupních surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení

Nadstandardní parametry

  1. dodržení minimálního obsahu sýra podle kterého je sýr pojmenován  je minimálně 50% (více než 50 % sušiny taveného sýra je tvořeno sýrem, podle kterého je pojmenován)
  2. u výrobků vyrobených UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě
  3. obsah laktózy do 5 % hmotnostních.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku– dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: lesklý, hladký barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního sýra

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence

  1. roztíratelný sýr -  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
  2. sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá

Procesní stav

Schválený