Cechovní normy

Přírodní sýry uzené

Číslo cechovní normy

2022-07-13-0538

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Sýr podle příslušné ČCN

Přípustné složky

kouř z tvrdého dřeva (např. bukové štěpky)

Nepřípustné složky

v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008

 

Technologický postup

  • naskládání sýrů na síta nebo rošty;
  • uzení;
  • chlazení

Nadstandardní parametry

  • Sýr v neuzeném stavu odpovídá ČCN pro příslušný sýr.
  • Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva.
  • Nesmí obsahovat kouřové aroma. Obsah PAU 1 μg/kg pro benzo(a)pyren a obsah PAU 10 μg/kg pro sumu benzo(a)pyrenu, benzo(a)anthracenu, benzo(a)fluoranthenu a chrysenu.
  • Odpovídá definici "Česká potravina".
  • Sýr byl vyroben na území ČR.

 

 

Rozhodčí metody

Metoda na stanovení PAU.

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
 

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled:povrch sýra - barva po uzení, případná struktura po sítu nebo roštu;

barva na řezu smetanově až sýrově žlutá.

Vůně a chuť

chuť  a vůně: čistá, výrazná po uzení 

 

Konzistence

konzistence: celistvá, pružná – podle druhu sýra

Uživatel

Schváleno

6.9.2022 14:35:58

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

6.9.2022 14:35:58

Do

-