Cechovní normy

Tylžský sýr

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0038

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury;
  • syřidlo.

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008.

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna bez syrovátky do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. zrání za řízených podmínek
  7. příp. porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava
  8. balení
  9. zrání

 

Zrání Tylžského sýra je možné i pod plastovým nátěrem nebo voskem

Nadstandardní parametry

  • vyrobeno v České republice;
  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
  • sýr neobsahuje přídatné látky;
  • odpovídá definici "česká potravina".

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: smetanově až sýrově žlutá, stejnoměrná

Vůně a chuť

chuť: čistá, mléčně nakyslá, výrazná

vůně: čistá

Konzistence

celistvá, pružná, vláčná na řezu drobné kaverny ( dírky nepravidelného tvaru)

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:22:00

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:22:00

Do

-