Jogurtové mléko ochucené
Číslo cechovní normy
2019-02-19-0418
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus salivarius subsp.thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus v optimálním poměru 1:2), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gramu výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobk
Přípustné složky
- sušené mléko;
- zahuštěné mléko;
- syrovátka;
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin);
- podmáslí a dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost dodatečných živých mikroorganismů (např. probiotických kultur) musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
- ochucující složka dle výrobce.
Nepřípustné složky
- škrob pro mléčnou složku;
- želatina pro mléčnou složku;
- zahušťující látky pro mléčnou složku;
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou;
- konzervační látky.
Technologický postup
- příprava mléčné ( smetanové ) směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek kultur
- fermentace v řízených podmínkách
- vychlazení
- finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
- naplnění do obalu
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
- mléčná složka nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
- mléčná složka nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
- četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – po ochucující složce;
Vůně a chuť
chuť příjemně nakyslá, jogurtová, přejemně sladká, po ochucující složce;
čistá vůně po použitých kulturách, ochucující složce.
Konzistence
polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.