Cechovní normy

Jogurtové mléko ochucené

Číslo cechovní normy

2019-02-19-0418

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus salivarius subsp.thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus  v optimálním poměru 1:2), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gramu výrobku na konci doby použitelnosti výrobku; pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobk

Přípustné složky

  • sušené mléko;
  • zahuštěné mléko;
  • syrovátka;
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin);
  • podmáslí a dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost dodatečných živých mikroorganismů (např. probiotických kultur) musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
  • ochucující složka dle výrobce.

Nepřípustné složky

  • škrob pro mléčnou složku;
  • želatina pro mléčnou složku;
  • zahušťující látky pro mléčnou složku;
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou;
  • konzervační látky.

Technologický postup

  1. příprava mléčné ( smetanové ) směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek kultur
  5. fermentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
  8. naplnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  • mléčná složka nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
  • mléčná složka nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
  • četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Rozhodčí metody

  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Senzorické požadavky

Vzhled

barva –  po ochucující složce;

Vůně a chuť

chuť příjemně nakyslá, jogurtová, přejemně sladká, po ochucující složce; čistá vůně po použitých kulturách, ochucující složce.

Konzistence

polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě