Cechovní normy

Vizovická slivovice zlatá

Číslo cechovní normy

2017-10-10-0351

Zařazení dle legislativy

Alkoholické i nealkoholické nápoje včetně balené vody

Zadavatel normy

Společnost

RUDOLF JELÍNEK a.s.
Razov 472
Vizovice, 763 12
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Slivovicový destilát pravý vyrobený ze švestek vypěstovaných v mikroregionu „Vizovicko“ Voda

Přípustné složky

sušené švestky

Nepřípustné složky

  • Líh rafinovaný zemědělského původu
  •  Barviva
  • Aromata

Technologický postup

1. příprava švestkového kvasu 2. kvašení 3. destilace na destilačním zařízení Arnold Holstein do minimální stupňovitosti destilátu 65% 4. zrání destilátu v ocelových nádobách minimálně 1 rok za přítomnosti sušených švestek 5. ředění upravenou vodou (reverzní osmóza) 6. vymražení na teplotu mínus 15 stupňů Celsia a následná filtrace 7. naplnění do obalu a zabalení do kartonu 8. skladování před expedicí

Nadstandardní parametry

Obsah alkoholu 50% obj +/- 0,3% obj.K výrobě je možné požít pouze čerstvé švestky vypěstované v mikroregionu „Vizovicko“

Rozhodčí metody

• Stanovení obsahu alkoholu (ethanolu), • Senzorické hodnocení lihovin, V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: Tmavě zlatá až hnědá čirá kapalina bez zákalu s jiskrou, bez přítomnosti jakýchkoliv mechanických či jiných nečistot; Barva: Zlatá až světle hnědá

Vůně a chuť

Vúně: Jemná po sušených švestkách, s dalšími tóny charakteristickými pro jednotlivé odrůdy vizovických švestek; chuť: Výrazná po sušených švestkách, nasládlá, karamelová, mírně nahořklá

Konzistence

není definována

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě