Vizovická slivovice zlatá
Číslo cechovní normy
2017-10-10-0351
Zařazení dle legislativy
Alkoholické i nealkoholické nápoje včetně balené vody
Zadavatel normy
Společnost
RUDOLF JELÍNEK a.s.
Razov 472
Vizovice, 763 12
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Slivovicový destilát pravý vyrobený ze švestek vypěstovaných v mikroregionu „Vizovicko“
Voda
Přípustné složky
sušené švestky
Nepřípustné složky
- Líh rafinovaný zemědělského původu
- Barviva
- Aromata
Technologický postup
1. příprava švestkového kvasu
2. kvašení
3. destilace na destilačním zařízení Arnold Holstein do minimální stupňovitosti destilátu 65%
4. zrání destilátu v ocelových nádobách minimálně 1 rok za přítomnosti sušených švestek
5. ředění upravenou vodou (reverzní osmóza)
6. vymražení na teplotu mínus 15 stupňů Celsia a následná filtrace
7. naplnění do obalu a zabalení do kartonu
8. skladování před expedicí
Nadstandardní parametry
Obsah alkoholu 50% obj +/- 0,3% obj.K výrobě je možné požít pouze čerstvé švestky vypěstované v mikroregionu „Vizovicko“
Rozhodčí metody
• Stanovení obsahu alkoholu (ethanolu),
• Senzorické hodnocení lihovin,
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: Tmavě zlatá až hnědá čirá kapalina bez zákalu s jiskrou, bez přítomnosti jakýchkoliv mechanických či jiných nečistot;
Barva: Zlatá až světle hnědá
Vůně a chuť
Vúně: Jemná po sušených švestkách, s dalšími tóny charakteristickými pro jednotlivé odrůdy vizovických švestek;
chuť: Výrazná po sušených švestkách, nasládlá, karamelová, mírně nahořklá
Konzistence
není definována
Procesní stav
Schválený