Cechovní normy

Těstoviny vaječné

Číslo cechovní normy

2017-03-14-0203

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • pšeničná mouka
  • voda
  • vaječná směs (minimální obsah sušené vaječné směsi 2 %)

Přípustné složky

  • sušená zelenina
  • houby
  • koření
  • bylinky
  • kakao

Nepřípustné složky

barviva

Technologický postup

Potravina vyrobená tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta, připraveného z pšeničné mouky, vody, sušené vaječné směsi s přísadou sušené zeleniny, koření nebo bylinek, hub nebo kakaa

Nadstandardní parametry

kvalita použitých surovin (vlastní vyrobené suroviny - bylinky, koření, zelenina, houby) obsah vaječné směsi minimálně 2 %

Rozhodčí metody

metoda AOAC Official Method 994.10 Cholesterol in Foods v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

těstoviny různých tvarů (např.tenké a široké nudle, kolínka s vějířkem, drobení); barva: žlutá, zelená, červená nebo hnědá dle přísady sušené zeleniny, bylinek, koření, hub nebo kakaa.

Vůně a chuť

chuť těstovin, popř. po použitých bylinkách, koření, zelenině, houbách  nebo kakau, dle přísady

Konzistence

těstoviny po uvaření jsou nelepivé, příjemné na skus

Procesní stav

Schválený