Cechovní normy

Čokoláda na vaření

Číslo cechovní normy

2016-06-09-0160

Zařazení dle legislativy

Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda hořká

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • Cukr (řepný nebo třtinový),
  • kakaové součásti,
  • emulgátor (viz. přípustné složky)

Přípustné složky

  • přírodní vanilkový extrakt,
  • mléčné složky součásti (sušené mléko, resp. sušená smetana, resp. sušená syrovátka, resp. laktóza, resp. mléčný tuk),
  • emulgátory:
    • lecitin (rostlinný),
    • polyglycerol-polyricin-oleát.

Nepřípustné složky

Jiné rostlinné tuky, jiná aromata,  barviva, náhradní sladidla.

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Nadstandardní parametry

Minimální obsah celkového tuku 30 %, minimální obsah kakaové sušiny 40 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15,  Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3],v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Lesklá, hladká, v různých tvarech Barva: tmavě hnědá

Vůně a chuť

Příjemně čokoládová

Konzistence

tvrdá s ostrým lomem.

Procesní stav

Schválený