Čokoláda na vaření
Číslo cechovní normy
2016-06-09-0160
Zařazení dle legislativy
Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda hořká
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- Cukr (řepný nebo třtinový),
- kakaové součásti,
- emulgátor (viz. přípustné složky)
Přípustné složky
- přírodní vanilkový extrakt,
- mléčné složky součásti (sušené mléko, resp. sušená smetana, resp. sušená syrovátka, resp. laktóza, resp. mléčný tuk),
- emulgátory:
- lecitin (rostlinný),
- polyglycerol-polyricin-oleát.
Nepřípustné složky
Jiné rostlinné tuky, jiná aromata, barviva, náhradní sladidla.
Technologický postup
Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.
Nadstandardní parametry
Minimální obsah celkového tuku 30 %,
minimální obsah kakaové sušiny 40 %
Rozhodčí metody
Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15, Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3],v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Lesklá, hladká, v různých tvarech
Barva: tmavě hnědá
Vůně a chuť
Příjemně čokoládová
Konzistence
tvrdá s ostrým lomem.
Procesní stav
Schválený