Bělosemenný mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2021-10-07-0531
Číslo výrobku
2021-10-07-0531/0758
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
Semena jednoleté formy máku setého bělosemenného (Papaver somniferum L.), olejného typu, získávaná z potravinářských odrůd registrovaných v ČR (aktuálně zapsaných ve Státní odrůdové knize) a navíc se týká odrůd, které jsou vyjmenované ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin (viz dále EU katalog). Odrůdy bělosemenného máku: Albín, Borowski Bialy, Orel, Racek, Sokol.
Společnost
Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
Praha 6, 16500
Česká republika
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Výzkumná stanice FAPPZ ČZU v Praze, Hájecká 215, 273 51 Červený Újezd
Definice balení
Balení
Typ: Papírový sáček, velikost: 200 g
Způsob distribuce výrobku
Prodejna Potravinářského pavilonu, výstavy
Složení
semeno bělosemenného máku
200 g
Energetická hodnota výrobku
2518 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
46,8 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
11,8 g/100g
Sacharidy
11,9 g/100g
Z toho cukry
3,3 g/100g
Bílkoviny
24,1 g/100g
Ca
1,48 g/100g
Mg
0,4 g/100g
P
1,1 g/100g
K
0,8 g/100g
Zn
0,01 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva: Bělavá.
Vůně a chuť
Chuť typická pro bělosemenný mák, sladší než u modrého máku. Vůně méně výrazná, typická pro bělosemenný mák.
Konzistence
Nadstandardní parametry
Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu a thebainu.
Technologický postup
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Uživatel
Schváleno
14.4.2025 10:36:23
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený