Výrobky

Bělosemenný mák

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2021-10-07-0531

Číslo výrobku

2021-10-07-0531/0758

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

Semena jednoleté formy máku setého bělosemenného (Papaver somniferum L.), olejného typu, získávaná z potravinářských odrůd registrovaných v ČR (aktuálně zapsaných ve Státní odrůdové knize) a navíc se týká odrůd, které jsou vyjmenované ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin (viz dále EU katalog). Odrůdy bělosemenného máku: Albín, Borowski Bialy, Orel, Racek, Sokol.

Společnost

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
Praha 6, 16500
Česká republika

Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Výzkumná stanice FAPPZ ČZU v Praze, Hájecká 215, 273 51 Červený Újezd

Definice balení

Balení

Typ: Papírový sáček, velikost: 200 g

Způsob distribuce výrobku

Prodejna Potravinářského pavilonu, výstavy

Složení

semeno bělosemenného máku

200 g

Energetická hodnota výrobku

2518 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

Tuky

46,8 g/100g

Z toho nasycené mastné kyseliny

11,8 g/100g

Sacharidy

11,9 g/100g

Z toho cukry

3,3 g/100g

Bílkoviny

24,1 g/100g

Ca

1,48 g/100g

Mg

0,4 g/100g

P

1,1 g/100g

K

0,8 g/100g

Zn

0,01 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva: Bělavá.

Vůně a chuť

Chuť typická pro bělosemenný mák, sladší než u modrého máku. Vůně méně výrazná, typická pro bělosemenný mák.

Konzistence

Nadstandardní parametry

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu a thebainu.

Technologický postup

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Uživatel

Schváleno

14.4.2025 10:36:23

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Obrázky

Historie

Bělosemenný mák (5.9.2023 22:21:54)