Cechovní normy

Bělosemenný mák

Číslo cechovní normy

2021-10-07-0531

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Zadavatel normy

Společnost

Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Semena jednoleté formy máku setého bělosemenného (Papaver somniferum L.), olejného typu, získávaná z potravinářských odrůd registrovaných v ČR (aktuálně zapsaných ve Státní odrůdové knize – Orel a Racek), a navíc se týká odrůd Sokol, Albín a Borowski biały, které nejsou vyjmenované ve Státní odrůdové knize

Přípustné složky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg. Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti. Semena jinak zbarvená: nejvýše 5,0 % hmotnosti. Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti. Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti. Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %. Není povolena termostabilizace.

Nepřípustné složky

Nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje a anorganické nečistoty. Nesmí obsahovat zdravotně závadná a mechanicky porušená semena (nad rámec uvedené tolerance).

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % bělosemenného máku, nesmí se vyskytovat jinak barevná semena nad 5 % hmotnosti. Produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.

hodnoty pro číslo kyselosti a peroxidové číslo.

Rozhodčí metody

 Průkaz dosledovatelnosti použití povolených odrůd.

 

Senzorické požadavky

Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva: Bělavá.

Vůně a chuť

Chuť typická pro bělosemenný mák, sladší než u modrého máku. Vůně méně výrazná, typická pro bělosemenný mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Uživatel

Schváleno

4.5.2022 14:27:44

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

4.5.2022 14:27:44

Do

-

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.