Cechovní normy

Sýr Cottage

Číslo cechovní normy

2016-03-22-0158

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - čerstvý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko,
  • jedlá sůl,
  • mlékárenské kultury,
  • syřidlo

Přípustné složky

  • smetana;
  • chlorid vápenatý (pomocná látka);
  • různé ochucující složky ( směsi koření, bylin, sušená zelenina, zeleninové složky apod.).

Nepřípustné složky

V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )
č. 1333/2008.

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. míchání sýrového zrna se smetanou nebo mlékem
  4. plnění do obalů s případným dávkováním ochucující složky
  5. expedice

Nadstandardní parametry

  • výrobek byl vyroben na území ČR;
  •  surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
  •  použití výhradně nezakysané vychlazené smetany(mléka);
  • sýr neobsahuje žádné přídatné látky;
  • ochucující složky neobsahují barviva, konzervační látky;
  • odpovídá definici "Česká potravina".

 

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: sýrové zrno obalené ve smetaně (mléce),
barva:  bílá až smetanově krémová,
U sýrů s ochucením – barva po ochucující složce

Vůně a chuť

čistá, jemně mléčně nakyslá;

U sýrů s ochucením - typická pro příslušnou ochucující složku

Konzistence

Konzistence: jemná, hrudkovitá, smetana tekutá, v průběhu trvanlivosti houstne přirozeným prokysáním.
U  sýrů s ochucením – typická pro příslušnou ochucující složku

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:23:58

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:23:58

Do

-