Špekáček
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0054
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
                        Český svaz zpracovatelů masa                        
Libušská 319                        
Praha 4 - Písnice, 142 00                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
                        Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita                    
                Přípustné složky
                        Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita                    
                Nepřípustné složky
                        Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita                    
                Technologický postup
- příprava suroviny na výrobu
- mělnění
- kutrování
- narážení
- uzení/vaření
- chlazení
- balení
- etiketování
Nadstandardní parametry
- vyšší obsah masa
- přírodní střeva hovězí kroužková a vepřová střeva
- bez zvýrazňovačů chuti, lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody
                        Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.                    
                Senzorické požadavky
Vzhled
                        Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek světle až tmavě růžové barvy, špekové kostky jsou nepravidelně rozložené, připouští se drobné dutinky, mírně vytavený tuk a drobná měkká kolagenní zrna,
Povrchový vzhled – barva světlé hnědá až zlatohnědá, kusy přibližně stejné hmotnosti bez deformace, kapičky zashclé šťávy přípustné                    
                Vůně a chuť
                        Chuť přiměřeně slaná a kořeněná, na skusu je ohřátý výrobek šťavnatý
Vůně příjemná po čerstvé uzenině a koření                    
                Konzistence
                        pružná, křehká, soudržná                    
                Procesní stav
Schválený