Cechovní normy

Tavený sýr druhově nepojmenovaný vysokotučný

Číslo cechovní normy

2019-11-11-0462

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

sýr druhově nepojmenovaný

Přípustné složky

  • máslo nebo smetana;
  • sušené mléko nebo podmáslí;
  • sušená syrovátka;
  • tavící soli (citronany a/nebo fosforečnany);
  • jedlá sůl;
  • karagenan nebo vláknina (quantum satis, maximálně  do 1 %) - vždy se použije jenom jedna složka;
  • nisin;
  • obsah laktózy max. 5 %.

Nepřípustné složky

v sýrové hmotě všechny výše neuvedené

Technologický postup

  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
  5. distribuce.

Nadstandardní parametry

dodržení minimálního obsahu sýra 40 % ( minimální obsah sýra na sušinu taveného sýra je vyšší než 40 %), obsah tuku v sušině min. 60 %, obsah laktózy do 5 % hmotnostních

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: lesklý, hladký, barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního sýra

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence

  1. roztíratelný sýr -  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,

Procesní stav

Smazaný