Celozrnný chléb
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0320
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - celozrnný
Zadavatel normy
Společnost
                        Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.                        
 Drahobejlova 2215/6                        
Praha 9, 190 00                        
Česká republika                    
Navrhovatel normy
Společnost
                        Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.                        
 Drahobejlova 2215/6                        
Praha 9, 190 00                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
- pšeničná mouka celozrnná a/nebo žitná mouka celozrnná a/nebo jiné celozrnné mouky a jiné mlýnské výrobky v takovém množství a poměru, aby těsto obsahovalo z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků nejméně 85 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky;
 - pitná voda;
 - jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.
 
Přípustné složky
TĚSTO:
- kmín nebo jiné koření;
 - pšeničný omládek;
 - žitný kvas a/nebo pšeničný kvas a/nebo pšeničný kvas sušený;
 - droždí čerstvé;
 - sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
 - mléko sušené odstředěné a/nebo sušená mléčná syrovátka, příp. jiné sušené mléčné produkty;
 - rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
 - pšeničný lepek;
 - instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
 - rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo;
 - bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
 - semena olejnatých plodin;
 - skořápkové plody;
 - zelenina sušená;
 - ovoce sušené;
 - látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
 - enzymy.
 
POSYPY A OBALY:
- kmín celý;
 - mlýnské produkty (například vločky, trhanky, krupice );
 - semena olejnin;
 - mák – podle ČCN Modrý mák, (ČCN 2019-01-14-0415);
 - sůl hrubá a jiné podle receptury výrobce.
 
Nepřípustné složky
přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola).
Technologický postup
- výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
 - zrání těsta;
 - tvarování;
 - kynutí;
 - pečení;
 - chladnutí, popř, krájení a balení.
 
Nadstandardní parametry
- Nejméně 85 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků v těstě.
 - Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové.
 
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České
Senzorické požadavky
Vzhled
- Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru bochníku či veky, nebo daný tvarem formy nebo ošatky.
 - Vrchní kůrka hnědá, lesklá nebo moučená, popř. nařezávaná nebo s typickými prasklinami pro daný výrobek, nebo sypaná posypem.
 - Spodní kůrka čistá nebo slabě moučená.
 - Střída rovnoměrně pórovitá, barva po použitých složkách.
 
Vůně a chuť
Typická chlebová, po použitých složkách; při použití kvasu nakyslá; bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
- Kůrka dobře propečená, křupavá.
 - Střída dobře propečená, pružná, měkká.
 
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.