Cechovní normy

Tavený sýr druhově nepojmenovaný

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0330

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - tavený

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

sýr druhově nepojmenovaný

Přípustné složky

  • máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku;
  • sušené mléko;
  • sušená syrovátka;
  • podmáslí;
  • tavící soli (citronany a/nebo fosforečnany);
  • jedlá sůl;
  • karagenan nebo vláknina (quantum satis, maximálně  do 1 %) - vždy se použije jenom jedna složka;
  • nisin;
  • obsah laktózy max. 5 %.

Nepřípustné složky

všechny výše neuvedené

Technologický postup

  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
  5. distribuce.

Nadstandardní parametry

dodržení minimálního obsahu sýra 50 % ( více než 50 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry),  u výrobku vyrobeného UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě, obsah laktózy do 5 % hmotnostních

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: lesklý, hladký, barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence

  1. roztíratelný sýr -  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
  2. sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá

Procesní stav

Připomínkovaný