Kefírové mléko
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0333
Zadavatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Navrhovatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směs a kvasinky rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida a mezofilních a termofilních kultur bakterie mléčného kvašení), kde četnost živých kvasinek musí být nejméně 102 a četnost živých bakterií mléčného kvašení musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
 
Nepřípustné složky
- škrob;
 - želatina;
 - zahušťující látky;
 - konzervační látky;
 - barviva;
 - aromatické látky;
 - mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou.
 
Technologický postup
- příprava mléčné směsi
 - pasterace
 - vychlazení na teplotu fermentace
 - přídavek kultury
 - fermentace v řízených podmínkách
 - vychlazení
 - finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
 - naplnění do obalu
 - skladování v chladu před expedicí,
 
Nadstandardní parametry
- mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
 - nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
 - mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky
 - četnost živých kvasinek musí být nejméně 102 a četnost živých bakterií mléčného kvašení musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
 
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
 - Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
 - Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
 - Stanovení počtu kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie – ČSN ISO 6611
 
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně
Vůně a chuť
příjemně nakyslá, kefírová, čistá vůně po použité kultuře
Konzistence
konzistence (textura, viskozita) – polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.