Cechovní normy

Bílá čokoláda

Číslo cechovní normy

2016-06-09-0149

Zařazení dle legislativy

Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda bílá

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • Cukr (řepný nebo třtinový),
  • mléčné součásti (sušené mléko, nebo sušená smetana nebo  sušená syrovátka nebo  laktóza nebo mléčný tuk),
  • kakaové máslo,

Přípustné složky

  • přírodní vanilkové aroma a jiná přírodní aromata (např. karamelové)
  • suché skořápkové plody
  • přírodní vanilkový extrakt
  • jedlá sůl
  • rostlinné koncentráty/extrakty (potraviny s barvicím účinkem)
  • sušené (proslazované, kandované) ovoce
  • semínka
  • koření (např.chilli)
  • káva a kávový extrakt
  • cereálie
  • karamelové a sušenkové kousky

Nepřípustné složky

  • rostlinné tuky kromě kakaového másla
  • jiné živočišné tuky než je mléčný
  • jiná aromata než přírodní
  • náhradní sladidla

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Nadstandardní parametry

Minimální obsah kakaové sušiny 25 %, Obsah mléčného tuku min. 5 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15 – Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3];ČSN 56 0577 Čokoláda a čokoládové cukrovinky - Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny;v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: Lesklá, hladká, v různých tvarech, barva: smetanově bílá

Vůně a chuť

Příjemně smetanová po kakaovém másle a případně po přidaných přísadách (viz. přípustné složky),

Konzistence

tvrdá s ostrým lasturovým lomem.

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.