Bílá čokoláda
Číslo cechovní normy
2016-06-09-0149
Zařazení dle legislativy
Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda bílá
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- Cukr (řepný nebo třtinový),
- mléčné součásti (sušené mléko, nebo sušená smetana nebo sušená syrovátka nebo laktóza nebo mléčný tuk),
- kakaové máslo,
Přípustné složky
- přírodní vanilkové aroma a jiná přírodní aromata (např. karamelové)
- suché skořápkové plody
- přírodní vanilkový extrakt
- jedlá sůl
- rostlinné koncentráty/extrakty (potraviny s barvicím účinkem)
- sušené (proslazované, kandované) ovoce
- semínka
- koření (např.chilli)
- káva a kávový extrakt
- cereálie
- karamelové a sušenkové kousky
Nepřípustné složky
- rostlinné tuky kromě kakaového másla
- jiné živočišné tuky než je mléčný
- jiná aromata než přírodní
- náhradní sladidla
Technologický postup
Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.
Nadstandardní parametry
Minimální obsah kakaové sušiny 25 %,
Obsah mléčného tuku min. 5 %
Rozhodčí metody
Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15 – Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3];ČSN 56 0577 Čokoláda a čokoládové cukrovinky - Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny;v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: Lesklá, hladká, v různých tvarech,
barva: smetanově bílá
Vůně a chuť
Příjemně smetanová po kakaovém másle a případně po přidaných přísadách (viz. přípustné složky),
Konzistence
tvrdá s ostrým lasturovým lomem.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.