Výrobky

Český modrý mák

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-14-0415

Číslo výrobku

2019-01-14-0415/2165

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

100 % podíl českého modrého máku, odrůda Major a MS Harlekýn

Společnost

Miroslav Daňhel s.r.o.
Havlíčkova 205
Týn nad Vltavou, 37501
Česká republika

Definice balení

Balení

Typ: Big Bag, velikost: 1100 kg

Způsob distribuce výrobku

maloobchod, velkoobchod

Složení

český modrý mák

100 %

Energetická hodnota výrobku

2198

Senzorické požadavky

Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva: Modrá s jasným zabarvením.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Konzistence je sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku Produkce v České republice Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách. Sklizeň semen může být mechanizovaná, kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny. Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě a skladování neplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %. Není povolena termostabilizace.  

Procesní stav

Schválený