Cechovní normy

Sýr Moravský bochník

Číslo cechovní normy

2019-09-26-0446

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - tvrdý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultur;
  • syřidlo.

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka).

Nepřípustné složky

V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008.

Technologický postup

Standardizace mléka → zpracování sýřeniny na výrobníku, dosoušení typické pro sýry s vysokodohřívanou
sýřeninou → napouštění sýrového zrna do forem → lisování → solení → balení → zrání → případné porcování, plátkování → expedice

Nadstandardní parametry

  • vyrobeno v České republice;
  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
  • sýr neobsahuje žádné přídatné látky;
  • odpovídá definici "Česká potravina".
  
 

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534. Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: na řezu  smetanově  žlutá

Vůně a chuť

chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,

vůně: čistá, bez cizích pachů.

Konzistence

celistvá, tužší, bez kůry, bez ok.

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:23:36

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:23:36

Do

-

Výrobky v této normě