Cechovní normy

Sýr Moravský bochník

Číslo cechovní normy

2019-09-26-0446

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury - směs mezofilních kultur;
  • syřidlo.

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka).

Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména:
  • konzervanty;
  • glukono-delta-lakton;
  • lysozym;
  • rostlinný tuk;
  • barviva;
  • dusičnany;
  • přidaný kasein;
  • přidané kaseináty.

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování a praní sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. balení
  7. zrání
  8. popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení

Nadstandardní parametry

  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko";
  2.  obsah sušiny minimálně  59 %;
  3. obsah  tuku v sušině: minimálně 45 % tuku v sušině
  4. Minimální doba zrání 6 týdny při řízené teplotě

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534. Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: na řezu  smetanově  žlutá

Vůně a chuť

chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá, vůně: čistá, bez cizích pachů.

Konzistence

celistvá, tužší, bez kůry. bez ok.

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.