Acidofilní mléko
Číslo cechovní normy
2017-02-28-0180
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - acidofilní mléko
Zadavatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Navrhovatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- sušené mléko,
 - zahuštěné mléko,
 - mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
 - podmáslí
 
Nepřípustné složky
ložky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,
Technologický postup
- příprava mléčné směsi;
 - pasterace a homogenizace;
 - vychlazení na teplotu fermentace;
 - přídavek kultury;
 - fermentace v řízených podmínkách;
 - vychlazení;
 - finální úprava konzistence;
 - naplnění obalu;
 - skladování v chlau před expedicí.
 
Nadstandardní parametry
mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“,
Rozhodčí metody
ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
kyselá až ostře kyselá chuť, čistě mléčná vůně po použitých kulturách
Konzistence
polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:24:32
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:24:32
Do
-