Acidofilní mléko
Číslo cechovní normy
2017-02-28-0180
Zadavatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
                        mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku                    
                Přípustné složky
- sušené mléko,
 - zahuštěné mléko,
 - syrovátka,
 - mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
 - podmáslí
 
Nepřípustné složky
- škrob,
 - želatina,
 - zahušťující látky - mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
 
Technologický postup
- příprava mléčné směsi,
 - pasterace,
 - vychlazení na teplotu fermentace,
 - přídavek kultury,
 - fermentace v řízených podmínkách,
 - vychlazení,
 - finální úprava konzistence (homogenizace apod.),
 - naplnění do obalu,
 - skladování v chladu před expedicí
 
Nadstandardní parametry
                        mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN "Syrové kravské mléko“, nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky ,mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou,    kde četnost živých bakterií Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku                    
                Rozhodčí metody
                        ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.                    
                Senzorické požadavky
Vzhled
                        barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně,                    
                Vůně a chuť
                        kyselá až ostře kyselá chuť,
čistě mléčná vůně po použitých kulturách                    
                Konzistence
                        polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu                    
                Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.