Cechovní normy

Sýry typu Gouda

Číslo cechovní normy

2019-09-05-0443

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury - směs mezofilních kultur;
  • syřidlo.

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka);
  • beta-karoten.

Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména:
  • konzervanty;
  • glukono-delta-lakton;
  • lysozym;
  • rostlinný tuk;
  • barviva jiná než beta-karoten;
  • dusičnany;
  • přidaný kasein;
  • přidané kaseináty.

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování a praní sýřeniny na výrobníku,
  3. napouštění sýrového zrna do forem,
  4. lisování,
  5. solení,
  6. balení,
  7. zrání po dobu minimálně 4 týdnů (zahrnuje i možnost zrání pod plastovým nátěrem nebo  voskem),
  8. popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení.

Nadstandardní parametry

  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko";
  2. obsah  tuku v sušině: minimálně 48 % tuku v sušině;
  3. obsah sušiny: minimálně 56 %.
  4. pro standardní sýr Gouda je minimální doba zrání 4 týdny;
  5. pro sýr Gouda zrající pod plastovým nátěrem nebo voskem je minimální doba zrání 2 měsíce.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534. Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: na řezu jemně žlutá

Vůně a chuť

chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá, vůně: čistá, bez cizích pachů.

Konzistence

celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě