Podmáslí kysané, neochucené
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0331
Zadavatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
                        podmáslí získané po výrobě másla ze sladké smetany, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku                    
                Přípustné složky
- smetana (pro úpravu tučnosti) nebo mléko (pro úpravu tučnosti) nejvýše do 20 %;
 - mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin).
 
Nepřípustné složky
- škrob
 - želatina
 - zahušťující látky
 - mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou
 - konzervační látky
 - barviva
 - aromatické látky
 
Technologický postup
- standardizace obsahu tuku podmáslí
 - pasterace
 - vychlazení na teplotu fermentace
 - přídavek bakteriální kultury
 - fermentace v řízených podmínkách
 - vychlazení
 - finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.)
 - plnění do obalu
 - skladování v chladu před expedicí
 
Nadstandardní parametry
- Mléčná surovina odpovídající ČCN „Syrové kravské mléko“
 - Kysané podmáslí se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Přes nízký obsah tuku (obvykle 1 %) je kysané podmáslí oproti jiným kysaným mléčným výrobkům bohaté na zdraví prospěšné fosfolipidy.
 
Rozhodčí metody
                        Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792                    
                Senzorické požadavky
Vzhled
                        barva: přirozeně bílá až nažloutlá po základní surovině                    
                Vůně a chuť
                        osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře                    
                Konzistence
                        polotekutá až tekutá, může být i našlehaná  přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu                    
                Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.