Cechovní normy

Sýry eidamského typu uzené (s různými obsahy tuku a sušiny)

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0020

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Přípustné složky

kouř z tvrdého dřeva (např. bukové štěpky)

Nepřípustné složky

tekutý kouř, kouřové aroma

Technologický postup

naskládání sýrů na síta, popřípadě vložení do sítěk, uzení

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá cechovní normě ",Sýr eidamského typu",. Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma, obsah PAH: 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a 10,0 μg/kg pro sumu benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, metoda na stanovení PAH, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

povrch sýra: barva po uzení, případná struktura po síťce či sítu, barva sýra na řezu: smetanově až sýrově žlutá

Vůně a chuť

čistá, mléčná, jemně nakyslá, výrazná po uzení, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek

Procesní stav

Zrušený