Tisk

Sýry eidamského typu (s různým obsahem tuku a sušiny)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0019
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur
  • syřidlo
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky
  • veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách
  • zejména konzervanty
  • glukono-delta-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • barviva
  • dusičnany
  • kasein
  • kaseináty
Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování a praní sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. balení
  7. zrání
  8. popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: na řezu smetanově až sýrově žlutá

Vůně a chuť

čistá, mléčně sýrová, jemně nakyslá, přiměřeně slaná, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek

Nadstandardní parametry
  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko
  2. obsah sušiny:
    • min. 48 % u sýra s 20 % tuku v sušině,
    • 49 % u sýra se 30 % tuku v sušině,
    • resp. minimálně 55 % u sýra se 45 % tuku v sušině,
  3. Minimální doba zrání 3 týdny při řízené teplotě
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:38:29
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:38:29
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě