Cechovní normy

Cukrářská poleva mléčná

Číslo cechovní normy

2016-06-09-0153

Zařazení dle legislativy

Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - tekuté výrobky z cukru

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • Cukr (řepný nebo třtinový),
  • rostlinný tuk (palmový) RSPO-MB,
  • mléčné součásti (suš.mléko, resp. suš.smetana, resp. suš.syrovátka, resp. laktóza, resp. mléčný tuk),
  • emulgátor (viz. přípustné složky).

Přípustné složky

  • vanilkové aroma,
  • emulgátory
    • lecitin (rostlinný),
    • polyglycerol-polyricin-oleát.

Nepřípustné složky

  • částečně ztužené rostlinné tuky,
  • palmové tuky bez certifikace RSPO,
  • jiná aromata,
  • barviva,
  • náhradní sladidla,
  • obilné složky (mouka, škroby, lepek)

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Nadstandardní parametry

Minimální obsah mléčné sušiny 5 %, Maximální obsah tuku 40 %

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkového tuku  ČSN 56 0130-6.,ČSN ISO 12966 Analýza methylesterů mastných kyselin HPCL, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: lesklá, hladká, v různých tvarech, barva: hnědá

Vůně a chuť

Čokoládovomléčná, bez cizích chutí a vůní

Konzistence

tvrdá s ostrým lomem.

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě