Výrobky

Český modrý mák

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-14-0415

Číslo výrobku

2019-01-14-0415/2205

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

Modrá semena máku setého odrůda Major

Společnost

Bronislava Scheidelová
Tábor 6
Velké Heraltice, 74775
Česká republika

Definice balení

Balení

Typ: sáček, velikost: 1 kg

Způsob distribuce výrobku

velkoobchod, maloobchod

Složení

český modrý mák

100 %

Alergeny

Senzorické požadavky

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 5. Května. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %.

Ocenění a značky kvality

Regionální potravina

Procesní stav

Zrušený