Výrobky

Český modrý mák

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-14-0415

Číslo výrobku

2019-01-14-0415/1905

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

Mák setý modrosemenný, odrůdy registrované v ČR (zapsané ve Státní odrůdové knize) plus odrůdy Major, Opal, Gerlach, Orfeus

Společnost

IREKS ENZYMA s.r.o.
Kšírova 257
Brno, 619 00
Česká republika

Definice balení

Balení

Typ: Papírové pytle, velikost: 25 kg

Způsob distribuce výrobku

Velkoobchod

Složení

semeno modrého máku

100 %

Energetická hodnota výrobku

2169 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

vláknina

20 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva modrá s jasným zabarvením.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, případně jinou cizí příchuť

Konzistence

Sypká, bez hrudek

Nadstandardní parametry

Podíl 100 % Českého modrého máku, produkce v České republice, nízký obsah alkaloidů, zejména morfinu. Nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. Sklizeň semen může být mechanizovaná, kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se separují až před dalším použitím, nebo bez makoviny, případně ruční. Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů nejvýše 20 mg/kg Vlhkost nejvýše 8,0 % hmotnosti Semena nevybarvená, tmavá až černá nejvýše 5,0 % hmotnosti Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti Semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti Poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti Olejnatost vyšší než 40 % Není povolena termostabilizace

Procesní stav

Zrušený