Cechovní normy

Tradiční pomazánkové – neochucené

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0105

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • smetana
  • sušené mléko
  • škrob nebo  modifikovaný škrob do 1,5 % hm.

Přípustné složky

  • sušené podmáslí,  sušená syrovátka nebo jejich kombinace;
  • jedlá sůl.

Nepřípustné složky

  • přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,
  • aromata,
  • želatina.

Technologický postup

  1. Příprava směsi smetany a sušených surovin
  2. pasterace
  3. homogenizace
  4. zakysání a fermentace
  5. přídavek škrobu a  soli
  6. termizace
  7. homogenizace
  8. plnění
  9. chlazení

Nadstandardní parametry

  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko,
  2. unikátní tradiční česká technologie výroby, kdy dochází k emulgaci vodné fáze do mléčného tuku, což znamená zmáselnění smetany,
  3. použitá technologie ve srovnání s ostatními běžně používanými technologiemi umožňuje vyrábět roztíratelný tuk s takto nízkým obsahem tuku bez přídavku želatiny, emulgátorů, stabilizátorů a konzervačních látek.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku a sušiny – dle ČSN 57 0107 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva přirozeně bílá až krémově žlutá

Vůně a chuť

čistá, smetanová, jemně nakyslá, mírně slaná

Konzistence

stejnorodá, roztíratelná, mírné uvolňování syrovátky a případné kapky kondenzační vody na povrchu nejsou na závadu

Procesní stav

Zrušený