Cechovní normy

Zakysaná smetana zrající v obalu

Číslo cechovní normy

2018-06-28-0393

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysaná nebo zakysaná smetana

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

smetana min. 10 % mléčného tuku, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost živých  kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku    

Přípustné složky

  • koncentráty mléčných bílkovin;
  • sušené mléko;
  • dodatečné mikrobiální kultury,  kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 g výrobku na konci vyznačeného data spotřeby.

Nepřípustné složky

 v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008

Technologický postup

1. Příprava pasterované smetany o požadované tučnosti;

2. Vychlazení;

3. Přídavek vybraných kultur bakterií mléčného kvašení;

4. Naplnění do obalů, ve kterých proběhne zrání;

5. Zahřátí na teplotu fermentace;

6. Fermentace smetany;

7. Homogenizace;

7. Vychlazení po dosažení požadovaného stupně zakysání;

8. Skladování v chladu a expedice.

Nadstandardní parametry

* Odpovídá definici " Česká potravina".
* Zakysaná smetana nebsahuje nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky.

* Mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko"

 

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení - dle ČSN ISO 17792;

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

chuť  příjemně nakyslá,  po použité kultuře

vůně čistá, po použité kultuře

Konzistence

hustá, homogenní, uvolňování syrovátky není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 14:31:49

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 14:31:49

Do

-