Cechovní normy

Sýr s plísní uvnitř hmoty s obsahem tuku v sušině 50 %

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0037

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury
  • ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti
  • syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý

Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména konzervanty, barviva, dusičnany

Technologický postup

bude dodán

Nadstandardní parametry

  1. Stáří mléka před zpracováním max. 48 hodin,
  2. Obsah sušiny: min. 51 %,
  3. Minimální doba zrání 3 týdny

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Senzorické požadavky

Vzhled

tvar válcovitý se známkami ošetření povrchu mytím nebo škrábáním, prorůstání vnitřní plísně není na závadu, na povrchu mohou být viditelné stopy po vpichu, barva: hmota sýra smetanové barvy se zeleným až modrozeleným porostem ušlechtilé plísně

Vůně a chuť

charakteristická pro ušlechtilou plíseň

Konzistence

jemná, drobivě roztíratelná

Procesní stav

Smazaný

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.