Sýr s plísní uvnitř hmoty s obsahem tuku v sušině 50 %
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0037
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- jedlá sůl
- mlékárenské kultury
- ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti
- syřidlo
Přípustné složky
chlorid vápenatý
Nepřípustné složky
veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména konzervanty, barviva, dusičnany
Technologický postup
bude dodán
Nadstandardní parametry
- Stáří mléka před zpracováním max. 48 hodin,
- Obsah sušiny: min. 51 %,
- Minimální doba zrání 3 týdny
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
Senzorické požadavky
Vzhled
tvar válcovitý se známkami ošetření povrchu mytím nebo škrábáním, prorůstání vnitřní plísně není na závadu, na povrchu mohou být viditelné stopy po vpichu, barva: hmota sýra smetanové barvy se zeleným až modrozeleným porostem ušlechtilé plísně
Vůně a chuť
charakteristická pro ušlechtilou plíseň
Konzistence
jemná, drobivě roztíratelná
Procesní stav
Smazaný
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.