Jogurt řecký ochucený (s příchutí)
Číslo cechovní normy
2018-04-12-0383
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus salivarius subsp.thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus v optimálním poměru), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
ochucující složka
pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve,
meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu
banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku
Přípustné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
Nepřípustné složky
- škrob
- želatina
- zahušťující látky
- mléko a smetana nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
- přidané koncentrované mléčné bílkoviny
- sušené mléko
- kasein a kaseináty
- přidané konzervační látky
- barviva
- aromata
Technologický postup
- příprava mléka, smetany nebo mléčné směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek jogurtové kultury
- fermentace
- odstranění části syrovátky
- chlazení
- plnění do spotřebitelských obalů vychlazení skladování v chladu před expedicí
- kyselina mléčná: 0,85-1,20 %
- acetaldehyd: 10-16 mg/kg
- biacetyl: 1-2 mg/kg
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko
- jogurt nesmí obsahovat: škrob, želatinu, zahušťující látky,
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: přidané konzervační látky, barviva, aromata,
- četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku,
- obsah bílkovin minimálně 5,6 %
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C,
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232,
- Referenční metoda pro obsah bílkovin – Kjeldahlova metoda
- obsah celkové sušiny dle ČSN EN ISO 5534
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – bílá až krémová, stejnorodá, nemramorovaná
Vůně a chuť
chuť čistá, jemná, jemně nakyslá, typická pro použitou kulturu
Konzistence
stejnorodá, hladká, přiměřeně hustá, krájivá, s drobnými bublinkami
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.