Cechovní normy

Tvaroh polotučný

Číslo cechovní normy

2016-09-06-0146

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - polotučný

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • mlékárenské kultury

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • syřidlo

Nepřípustné složky

  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky
  • transglutamináza

Technologický postup

  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla a promíchání
  4. srážení směsi
  5. krájení sraženiny
  6. možná termizace
  7. oddělení sraženiny a syrovátky klasicky přes tvarožníky či odstředivkovým procesem či separací ultrafiltrací
  8. případná standardizace tučnosti tvarohu smetanou
  9. naplnění do spotřebitelského obalu
  10. vychlazení
  11. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko Sušina:

  • u tvarohů vyrobených odstředivkovým způsobem nejméně 17 %,
  • u tvarohů vyrobených klasickým způsobem v tvarožnících více než  20 %,

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

přirozené mléčně bílé až nažloutlé barvy

Vůně a chuť

příjemně mléčně nakyslá, čistá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

jemná, stejnorodá, případně mírně hrudkovitá, přítomnost uvolněné syrovátky není na závadu

Procesní stav

Připomínkovaný