Český modrý mák
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2019-01-14-0415
Číslo výrobku
2019-01-14-0415/2410
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku
                        Modrá semena máku setého odrůda Major, Opal, Marathon a Harlekýn                    
                Společnost
                Ing. Bohdana Jarošová
                
Matějov 16                
Matějov, 59212                
Česká republika            
Definice balení
Balení
Typ: big bag, velikost: 1000 kg
Způsob distribuce výrobku
velkoobchod, maloobchod
Složení
český modrý mák
100 %
Senzorické požadavky
Nadstandardní parametry
                        Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.
Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. 
                    
                Technologický postup
                        Pěstování na vhodných pozemcích kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 5. Května.
Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství).
Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.
                    
                Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
                        Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg;
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.                    
                Procesní stav
Zrušený